Contact Us
+31 (58) 253 20 44
MA - VR 08:00 - 17:00

nivo nivo nivo nivo nivo nivo nivo

Gardeners Pride Beetgum B.V.

Cock en Marja van Overbeek zijn niet alleen kwekers van kleine soorten tomaten, ze zijn ook nog eens ondernemers in de ware zin van het woord. Begonnen in Rhoon met een ‘kleine’ tuin van achtduizend vierkante meter, nu bestieren ze een groot modern bedrijf met meerdere vestigingen waardoor ze veel werkgelegenheid bieden. Maar bovenal, ze kweken mooie producten voor het 'fijne segment' van de markt zoals ze het zelf noemen. Hun bedrijf Gardener’s Pride is nu een begrip in de tomatenbranche.

Begonnen met spruitjes

Aanvankelijk in het gesprek zegt Cock dat ze leveren voor een grote supermarktketen in Nederland. Later in het gesprek zegt hij nog langs zijn neus weg dat hun tomaatjes ook hun weg vinden naar Tsjechië en Zweden. Een bescheiden man die vol passie over zijn vak praat. Hij groeide op in een tuindersgezin in Rhoon waar zijn vader een vollegrondsbedrijf van achtduizend vierkante meter had. In de zomer werkte hij bij zijn vader, in de winter huurde Cock land van boeren in de omgeving en teelde daar spruitjes voor eigen rekening. "Zo verdiende ik mijn eigen geld”, zegt Cock. Later nam hij met zijn vrouw Marja de tuin van zijn vader over. "We teelden daar andijvie, Spaanse pepers, kouseband en oogmeloenen. De veilingprijs bepaalde eigenlijk welke teelt we hadden en dat beviel ons niet. Na ons goed georiënteerd te hebben zijn we op cherrytomaten overgestapt."

Uitbreiding

De eigen tuin werd al snel te klein en ze kochten 2,5 hectare akkerland van de buurman en bouwden daar een kas van achtduizend vierkante meter. Daar werden ook cherrytomaten geteeld in de met warme lucht verwarmde kas. In Tinte, onder de rook van Brielle, huurden ze nog een bedrijf van drie hectare maar hoewel de afstand klein was duurde de reis door het Botlekgebied erg lang. Uitbreiding in Rhoon behoorde niet tot de mogelijkheden omdat de gemeente Poortugaal het zogenaamde Barendrechtse bedrijfstype beleid hanteerde. Dat wil zeggen dat er maar twee hectare glas mocht staan en de rest vollegronds moest zijn. "Voor ons was dat reden om verder in Nederland rond te kijken."

Eerst Friesland

In hun rondreis door Nederland deden zij ook Friesland aan. "Wat een rot eind", zegt Cock nu. "We waren nog nooit in Friesland geweest en vonden het beiden wel erg ver van Rhoon liggen”. Ze maakten toen nog niet die keuze maar toen ze een jaar later weer gingen kijken was het tuinbouwgebied in Beetgum verder ontwikkeld en ze kochten daar een kavel van negen hectare. Nu telen zij behalve cherrytomaten ook romaatjes, cherrytomaten aan de tak en pruimcherrytomaten. De ontwikkelingen
gingen sindsdien snel. Cock: "Eerst waren wij nog lid van een vereniging van cherrytomaattelers maar nu leveren wij onze tomaatjes aan telerscoöperatieve Oxin Growers.

Ook Klazienaveen

Expansie lijkt het magische woord voor Marja en Cock. Vanaf 2008  hebben zij een bestaande bloemenkas aan de Oude Zwarteweg in Klazienaveen gekocht. "We hebben voldoende afzetmogelijkheden om onze productie uit te breiden” zegt Cock. "Daarom kunnen we die kassen goed gebruiken.” Of hij dan wel aan voldoende personeel kan
komen? “We hebben een groep vaste mensen in dienst en lenen ook nog medewerkers in via diverse uitzendbureaus.” Bovendien werkt hij met een grote groep scholieren. “ We pakken namelijk ook zelf onze tomaten in, net zoals de afnemer het maar wil, daar hebben we ook veel handen bij nodig."In de loods worden alle tomaatjes verpakt, het meeste gaat allemaal in kleinverpakking, dit is dus allemaal erg arbeidsintensief en zodoende hebben we in de drukke periode rond de 100 man personeel lopen.